Friday, January 21, 2022

Uppsats om för- och nackdelar med dödsstraff

Uppsats om för- och nackdelar med dödsstraff



Dödsstraffet: för- och nackdelar. Moral upprätthålls aldrig av ett legaliserat mord. Dödsstraff: Immanuel Kants synvinkel essä, uppsats om för- och nackdelar dödsstraff. Hoppa till navigering Hoppa över navigering. Rättvisa i kapitalmål kräver framför allt ett kompetent biträde för den tilltalade. Vidare anser vi att staten inte bör ge sig själv rätten att döda människor – särskilt när den dödar med överlag och ceremoni, i lagens namn eller i sitt folks namn, och när den gör det på ett godtyckligt sätt och diskriminerande sätt. I Högsta domstolen förklarade att enligt då existerande lagar "utsätter och verkställer dödsstraffet ... ett grymt och ovanligt straff i strid med det åttonde och fjortonde tillägget.





Hitta gratis uppsatser



Uppsats om för- och nackdelar med dödsstraff — Uppsatsprover — Sociala frågor — Dödsstraff uppsats om för- och nackdelar dödsstraff Dödsstraffet: för- och nackdelar. Vilket ämne som helst. Vilken typ av uppsats som helst. Dödsstraffet är en fråga som är ganska splittrad i USA. Även om det finns många anhängare av det, finns det också ett stort motstånd. För närvarande finns det trettioen stater där dödsstraffet är lagligt och nitton stater som har avskaffat det. Death Penalty Information Center, 9 november Jag anser att dödsstraffet borde vara lagligt i hela landet. Det finns många anledningar till varför jag tror att det är dödsstraff uppsats om för- och nackdelar dödsstraff legaliseras i alla stater, inklusive avskräckning, vedergällning och moral; och eftersom motsatta argument inte håller, kommer jag att motbevisa idéerna om att dödsstraff är grundlagsstridigt, oåterkalleliga misstag görs och att det finns en oproportionalitet i ras och inkomstnivå, uppsats om för- och nackdelar dödsstraff.


Användningen av dödsstraff avskräcker i hög grad medborgare från att begå brott som mord. De fruktar mest död som medvetet tillfogats enligt lag och som är planerad av domstolarna... Därför kan hotet om dödsstraff avskräcka vissa mördare som annars kanske inte hade avskräckts. Och visst är dödsstraffet det enda straff som kan avskräcka fångar som redan avtjänar ett livstidsstraff och frestas att döda en vakt, eller förövare som ska arresteras och riskera ett livstidsstraff. Detta berodde på att andra möjliga mördare avskräcktes från att begå mord efter att ha insett att andra brottslingar avrättas för sina brott, uppsats om för- och nackdelar dödsstraff.


Dödsstraff fungerar också som ett avskräckande medel för återfall i takt med vilken tidigare dömda brottslingar återgår till att begå brott efter att ha släppts; om brottslingen avrättas har han ingen möjlighet att begå brott igen. Vissa kanske hävdar att det inte finns tillräckligt med konkreta bevis för att använda avskräckning som argument för dödsstraff. Anledningen till att vissa bevis kan vara osäkra är att dödsstraffet ofta tar ett tag att verkställa; några fångar sitter på dödscell i flera år innan de avrättas. Detta kan påverka effektiviteten av avskräckning eftersom straff som utförs snabbt är bättre exempel för andra. Även om dödsstraffet redan är effektivt för att avskräcka möjliga brottslingar, skulle det vara ännu effektivare om den rättsliga processen genomfördes snabbare istället för att ha fångar på dödscell i flera år.


Dödsstraffet utför också vedergällning med rätta. När någon begår ett brott stör det samhällets ordning; dessa brott tar bort liv, fred och friheter från samhället. Att ge dödsstraff som ett straff återställer helt enkelt ordningen i samhället och straffar brottslingen på ett adekvat sätt för hans missgärningar. Vedergällning tjänar också rättvisa för mordoffer och deras familjer. Dödsstraffet sätter rättvisans skalor i balans igen efter att de orättvist tippats mot brottslingen. Moralen i dödsstraffet har diskuterats hett i många år. De som är emot dödsstraff säger att det är omoraliskt av regeringen att ta livet av en medborgare under alla omständigheter. Det är omoraliskt att inte straffa en person som har begått ett så fruktansvärt brott.


Brottslingen avrättas också humant; på inget sätt utsätts han för tortyr eller någon form av grymhet. Alla stater som använder dödsstraff använder dödlig injektion; dagarna av att utsätta en fånge för hängning eller den elektriska stolen är sedan länge förbi i USA. Intagna får först en stor dos bedövningsmedel så att de inte känner någon smärta; detta bevisar att processen görs så human som möjligt så att internerna inte lider fysiskt. Även om frågan om moral är mycket personlig för många människor är det viktigt att se fakta och inse att dödsstraff tar hänsyn till moral och därför utförs på bästa möjliga sätt.


Det åttonde tillägget till USA:s konstitution förhindrar grymma och ovanliga straff. Många motståndare till dödsstraff säger att avrättning är grymt och ovanligt straff och därför bryter mot grundlagen. Som tidigare nämnts behandlas mottagaren av dödsstraffet humant och torteras inte på något sätt, uppsats om för- och nackdelar dödsstraff, form eller form. Efter att bedövningen har administrerats känner personen ingen smärta; den enda delen av processen som kan anses vara smärtsam är när IV sätts in, men det görs på sjukhus dagligen och ingen kallar det grundlagsstridigt. Högsta domstolen har vid upprepade tillfällen fastställt dödsstraffet som konstitutionellt i fall de har presiderat över.


I fallet Furman v. Högsta domstolen har inte funnit att dödsstraffet är grundlagsstridigt, och därför är detta argument för avskaffande ogiltigt. Dödsstraff kan vara ett svårt ämne att närma sig eftersom människor tenderar att ha extrema åsikter om det. Dödsstraffet är en tillgång för samhället; det avskräcker potentiella brottslingar samt tjänar straff till brottslingar och är inte på något sätt omoraliskt. Argumenten mot dödsstraff håller ofta inte vid en närmare granskning. Det är viktigt att nationen är enad i denna fråga, snarare än att vissa stater använder dödsstraff medan andra inte.


Dödsstraffet kan vara ett extremt användbart verktyg för att döma brottslingar som har begått några av de värsta brotten som samhället känner till. Det är nödvändigt uppsats om för- och nackdelar dödsstraff vi börjar anta lagstiftning som gör dödsstraff lagligt i hela USA så att rättvisa kan skipas ordentligt. Stavning, interpunktion och grammatik är korrekta. Bra gjort! Några saker att tänka på för framtida utveckling: Personliga pronomen används normalt inte i akademiskt skrivande. Kom ihåg: Detta är bara ett exempel från en studiekamrat. Från 3 timmars leverans. Tyvärr är kopiering inte tillåten på vår webbplats.


Vi kommer då och då att skicka ett konto till dig uppsats om för- och nackdelar dödsstraff e-postmeddelanden. Denna uppsats är inte unik. Tyvärr, vi kunde inte parafrasera den här uppsatsen. Våra professionella skribenter kan skriva om det och ge dig ett unikt papper. Vill att vi skriver en bara för dig? Vi använder cookies för att göra din webbplatsupplevelse personlig. Denna uppsats har lämnats in av en student. Detta är inte ett exempel på det arbete som skrivits av professionella essäförfattare. Dödsstraffet: För- och nackdelar Ämne: Sociala frågor Kategori: Mänskliga rättigheter Ämne: Dödsstraff Dödsstraff Sidor 3 ord: Publicerad: 8 oktober Nedladdningar: Ladda ner Skriv ut. Få hjälp med att skriva. Pssst... vi kan skriva uppsats om för- och nackdelar dödsstraff originaluppsats bara för dig. Denna uppsats är betygsatt. Meningsstruktur.


Bevis och detaljer. Du har inkluderat de tre huvuddelarna av en uppsatsintroduktion, huvuddelen, slutsatsen backas upp med bevis. Din tid är viktig. Få hjälp med uppsatsen. Relaterade essäer Skäl till varför dödsstraffet är fel essä. Diskussion om huruvida dödsstraffet bör avskaffas Essä. Skäl till varför dödsstraffet bör avskaffas Essay. Uppsats om dödsstraffets historia i olika stater i Amerika. Inverkan av dödsdomar på social rättvisa Essay. Dödsstraff: Immanuel Kants synvinkel essä. Uppsats om problem med dödsstraffsystemet. The Issues of Death Penalties and Social Justice in the United States Essay.


Dödsstraff bör avskaffas Essä. Hitta gratis uppsatser Vi förser dig med originaluppsatsprover, perfekt formatering och styling. Citera denna uppsats För att exportera en referens till denna artikel, välj en referensstil nedan: APA MLA Harvard Vancouver Dödsstraffet: För- och nackdelar. Dödsstraffet: för- och nackdelar. Dödsstraffet: för- och nackdelar [Internet]. Beställ nu. Kontrollera din inkorg. Beställ nu. Relaterade ämnen Islamofobi Uppsatser Diskriminering Uppsatser Förtryck Uppsatser Abort Uppsatser Pro Life Abort Essäer. Hallå där! Är du intresserad av att få ett skräddarsytt papper? Kolla in det!


Har svårt att hitta den perfekta uppsatsen? Anlita en författare. Jag förstår. Har inte hittat uppsats om för- och nackdelar dödsstraff rätt uppsats? Få en expert att skriva det du behöver! Få ditt papper nu. Professionella skribenter och forskare, uppsats om för- och nackdelar dödsstraff. Källor och citat tillhandahålls, uppsats om för- och nackdelar dödsstraff.





uppsats om moder teresa på hindi



Det åttonde tillägget till USA:s konstitution förhindrar grymma och ovanliga straff. Många motståndare till dödsstraff säger att avrättning är grymt och ovanligt straff och därför bryter mot grundlagen. Som nämnts tidigare behandlas mottagaren av dödsstraffet humant och torteras inte på något sätt, form eller form. Efter att bedövningen har administrerats känner personen ingen smärta; den enda delen av processen som kan anses vara smärtsam är när IV sätts in, men det görs på sjukhus dagligen och ingen kallar det grundlagsstridigt. Högsta domstolen har vid upprepade tillfällen fastställt dödsstraffet som konstitutionellt i fall de har presiderat över. I fallet Furman v.


Högsta domstolen har inte funnit att dödsstraffet är grundlagsstridigt, och därför är detta argument för avskaffande ogiltigt. Dödsstraff kan vara ett svårt ämne att närma sig eftersom människor tenderar att ha extrema åsikter om det. Dödsstraffet är en tillgång för samhället; det avskräcker potentiella brottslingar samt tjänar straff till brottslingar och är inte på något sätt omoraliskt. Argumenten mot dödsstraff håller ofta inte vid en närmare granskning. Det är viktigt att nationen är enad i denna fråga, snarare än att vissa stater använder dödsstraff medan andra inte. Dödsstraffet kan vara ett extremt användbart verktyg för att döma brottslingar som har begått några av de värsta brotten som samhället känner till.


Det är absolut nödvändigt att vi börjar anta lagstiftning som gör dödsstraff lagligt i hela USA så att rättvisa kan skipas ordentligt. Stavning, interpunktion och grammatik är korrekta. Bra gjort! Några saker att tänka på för framtida utveckling: Personliga pronomen används normalt inte i akademiskt skrivande. Kom ihåg: Detta är bara ett exempel från en studiekamrat. Från 3 timmars leverans. Tyvärr är kopiering inte tillåten på vår webbplats. Vi kommer då och då att skicka dig kontorelaterade e-postmeddelanden. Denna uppsats är inte unik. Tyvärr, vi kunde inte parafrasera den här uppsatsen.


Våra professionella skribenter kan skriva om det och ge dig ett unikt papper. Vill att vi skriver en bara för dig? Vi använder cookies för att göra din webbplatsupplevelse personlig. Denna uppsats har lämnats in av en student. Detta är inte ett exempel på det arbete som skrivits av professionella essäförfattare. Dödsstraffet: För- och nackdelar Ämne: Sociala frågor Kategori: Mänskliga rättigheter Ämne: Dödsstraff , Dödsstraff Sidor 3 ord: Publicerad: 8 oktober Nedladdningar: Ladda ner Skriv ut. Få hjälp med att skriva. Pssst... vi kan skriva en originaluppsats bara för dig. Denna uppsats är betygsatt. Meningsstruktur. Bevis och detaljer. Du har inkluderat de tre huvuddelarna av en uppsatsintroduktion, huvuddelen, slutsatsen backas upp med bevis. Din tid är viktig. Få hjälp med uppsatsen. Relaterade essäer Skäl till varför dödsstraffet är fel essä.


Diskussion om huruvida dödsstraffet bör avskaffas Essä. Skäl till varför dödsstraffet bör avskaffas Essay. Uppsats om dödsstraffets historia i olika stater i Amerika. Inverkan av dödsdomar på social rättvisa Essay. Dödsstraff: Immanuel Kants synvinkel essä. Uppsats om problem med dödsstraffsystemet. The Issues of Death Penalties and Social Justice in the United States Essay. Dödsstraff bör avskaffas Essä. Hitta gratis uppsatser Vi förser dig med originaluppsatsprover, perfekt formatering och styling.


Citera denna uppsats För att exportera en referens till denna artikel, välj en referensstil nedan: APA MLA Harvard Vancouver Dödsstraffet: För- och nackdelar. Dödsstraff verkade inte ge officerare extra skydd under den tidsramen. Faktum är att de tre ledande staterna inom brottsbekämpande mord i var också mycket aktiva dödsstraffstater: Kaliforniens högsta dödsdömda befolkning, Texas flest avrättningar sedan dess och Florida tredje högsta i antal avrättningar och dödsdömda befolkning. Om något, dödsstraffet uppmuntrade till våld snarare än att dämpa det. Fångar och fängelsepersonal utsätts inte för en högre frekvens av kriminella övergrepp och mord från livstidsfångar i avskaffande stater än de gör i dödsstraffstater.


Mellan och , mördades interner av andra fångar. Uppenbarligen utövar hotet om dödsstraff "inte ens en stegvis avskräckande effekt jämfört med hotet om ett lindrigare straff i de avskaffande staterna. Den faktiska erfarenheten visar alltså bortom rimligt tvivel att dödsstraffet inte avskräcker mord. Ingen jämförbar bevisning motsäger denna slutsats. Dessutom finns det dokumenterade fall där dödsstraffet faktiskt anstiftade de dödsbrott som det var tänkt att avskräcka. Dessa inkluderar fall av det så kallade suicide-by-execution-syndromet - personer som ville dö men fruktade att ta sitt eget liv och begick mord för att staten skulle döda dem.


Till exempel, i , hävdade Daniel Colwell, som led av psykisk ohälsa, att han dödade ett slumpmässigt utvalt par på en parkeringsplats i Georgia så att staten skulle döda honom - han dömdes till döden och tog sitt eget liv när han dog. rad. Även om utförande av dödsstraff garanterar att den dömde inte kommer att begå några ytterligare brott, har det inte en påvisbar avskräckande effekt på andra individer. Dessutom är det ett högt pris att betala när studier visar att få dömda mördare begår ytterligare våldsbrott. Forskare undersökte fängelset och posterna efter frigivningen av fångar på dödscell i vilkas straff reducerades till livstids fängelse genom högsta domstolens dom i Furman.


Denna forskning visade att sju hade begått ytterligare ett mord. Men samma studie visade att i fyra andra fall hade en oskyldig man dömts till döden. Marquart och Sorensen, i Loyola i Los Angeles Law Review Återfall bland mördare händer ibland, men det förekommer mer sällan än de flesta tror; media skiljer sällan mellan en dömd gärningsman som mördar under villkorlig frigivning och en villkorlig frigiven mördare som mördar igen. Statliga uppgifter visar att ungefär en av tolv dödsdömda fångar tidigare dömts för mord. Men eftersom det inte finns något sätt att på ett tillförlitligt sätt förutsäga vilka dömda mördare som kommer att försöka döda igen, är det enda sättet att förhindra all sådan återfall att avrätta varje dömd mördare - en politik som ingen på allvar förespråkar. Lika effektiv men mycket mindre omänsklig är en politik med livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning.


Konstitutionell rättvisa process och elementär rättvisa kräver båda att de rättsliga funktionerna för rättegång och dömande utförs med grundläggande rättvisa, särskilt när den oåterkalleliga sanktionen av dödsstraff är inblandad. I mordfall sedan dess har 88 procent av alla avrättningar skett för detta brott, det har funnits betydande bevis som visar att domstolar har dömt vissa personer till fängelse samtidigt som de dödat andra på ett sätt som har varit godtyckligt, rasistiskt och orättvist. Rasdiskriminering var en av grunderna för att Högsta domstolen bedömde dödsstraffet grundlagsstridigt i Furman.


För ett halvt sekel sedan, i sitt klassiska amerikanska dilemma, rapporterade Gunnar Myrdal att "Söder tillämpar dödsstraffet på bredast sätt, och negerbrottslingar kommer in för mycket mer än deras del av avrättningarna. Vår nations dödsdömer har alltid haft en oproportionerligt stor befolkning av afroamerikaner, i förhållande till deras andel av den totala befolkningen. Om man jämför svarta och vita lagöverträdare under det senaste århundradet, avrättades de förstnämnda ofta för vad som ansågs vara mindre än kapitalförseelser för vita, såsom våldtäkt och inbrott.


Mellan och , avrättades män för våldtäkt, av vilka - 90 procent - var svarta. En högre andel av de svarta som avrättades var ungdomar; och graden av avrättning utan att få sin övertygelse granskad av någon högre domstol var högre för svarta. Bowers, rättsligt mord ; Streib, dödsstraff för ungdomar Under de senaste åren har det hävdats att sådan flagrant rasdiskriminering är ett minne blott. Men sedan återupplivandet av dödsstraffet i mitten har ungefär hälften av de som sitter i dödscell vid varje given tidpunkt varit svarta. Mer slående är den rasmässiga jämförelsen av offer. Det är sex gånger så stor risk att afroamerikaner som vita amerikaner dör i händerna på en mördare och ungefär sju gånger så stor risk att mörda någon.


Unga svarta män löper femton gånger så stor risk att bli mördade som unga vita män. Så med den här informationen, när de som är dödsdömda granskas närmare, visar det sig att ras trots allt är en avgörande faktor. Den klassiska statistiska studien av rasdiskriminering i huvudstadsmål i Georgien som presenterades i McCleskey-fallet visade att "den genomsnittliga chansen att få en dödsdom bland alla åtalade fall var fyra. Baldus et al. Kemp och även om domstolen inte bestred de statistiska bevisen, ansåg den att bevis för ett övergripande mönster av rasfördomar inte var tillräckligt. McCleskey skulle behöva bevisa rasfördom i sitt eget fall - en praktiskt taget omöjlig uppgift. Domstolen ansåg också att bevisen inte visade att det fanns "en konstitutionellt betydande risk för rasfördom i USA.


General Accounting Office rapporterade till kongressen resultaten av dess granskning av empiriska studier om rasism och dödsstraff. GAO drog slutsatsen: "Vår sammanfattning av de 28 studierna visar ett mönster av bevis som indikerar rasskillnader i åtal, straff och utdömande av dödsstraff efter Furman-beslutet" och att "ras av offerinflytande hittades i alla skeden av process för det straffrättsliga systemet Texas var beredd att avrätta Duane Buck den 15 september, Buck dömdes till döden av en jury som hade fått veta av en expertpsykolog att han var mer sannolikt att vara farlig eftersom han var afroamerikan.


Högsta domstolen vilandeförklarade målet, men Mr. Buck har ännu inte fått den nya domen som förhandlingen kräver. Dessa resultat kan inte bortförklaras av relevanta icke-rasliga faktorer, såsom tidigare brottsregister eller typ av brott, eftersom dessa beaktades i Baldus- och GAO-studierna som hänvisas till ovan. De leder till en mycket ogynnsam slutsats: I denna nations rättegångsdomstolar, även för närvarande, behandlas dödandet av en vit person mycket strängare än dödandet av en svart person. Av de vita åtalade som avrättades hade bara tre dömts för att ha mördat färgade personer. Vårt straffrättssystem reserverar i princip dödsstraff för mördare oavsett ras som dödar vita offer.


Både kön och socioekonomisk klass avgör också vem som får en dödsdom och vem som avrättas. Kvinnor står bara för två procent av alla människor som döms till döden, även om kvinnor begår cirka 11 procent av alla kriminella mord. Många av de dödsdömda kvinnorna gjorde sig skyldiga till att ha dödat män som hade utsatt dem för år av våldsamma övergrepp. Sedan dess har bara 51 kvinnor avrättats i USA, varav 15 är svarta. Diskriminering av de fattiga och i vårt samhälle är rasminoriteter oproportionerligt fattiga är också väl etablerat.


Det är en framträdande faktor för tillgången på råd. Rättvisa i kapitalmål kräver framför allt ett kompetent biträde för den tilltalade. Ändå hade ungefär 90 procent av de dödsdömda inte råd att anlita en advokat när de ställdes inför rätta. Som justitie William O. Douglas noterade i Furman, "Man söker förgäves i våra krönikor efter avrättningen av någon medlem av de välbärgade skikten i detta samhälle" USA. De påvisade orättvisorna i den faktiska administrationen av dödsstraff bör vända balansen mot det i bedömningen av rättvisa. och opartiska observatörer.


Domare John Marshall Harlan, som skrev för domstolen i Furman, noterade "... historien om dödsstraff för mord ... avslöjar ständiga ansträngningar, likformigt misslyckade, för att innan faktum identifiera de mord för vilka mördaren borde dö ... De som har tagit tag i den svåra uppgiften att faktiskt försöka utarbeta metoder för att kanalisera beslut om dödsstraff har bekräftat historiens läxa... Att innan faktum identifiera de egenskaper hos kriminella mord och deras förövare som kräver dödsstraff, och att uttrycka dessa egenskaper på ett språk som rättvist kan förstås och tillämpas av den dömande myndigheten, verkar vara uppgifter som ligger utanför nuvarande mänskliga förmåga. Men i Gregg-beslutet övergav majoriteten av Högsta domstolen justitierådet Harlans visdom och bedömde som om de nya stadgarna med vägledd diskretion kunde åstadkomma det omöjliga.


Sanningen är att dödsstadgar som godkänts av domstolen "inte effektivt begränsar juryernas utrymme för skönsmässig bedömning av några verkliga normer, och de kommer aldrig att. Inget samhälle kommer att döda alla som uppfyller vissa förinställda verbala krav, sätta på lagböcker utan medvetenhet om täckning av oändligheten av speciella faktorer som den verkliga världen kan producera. Bevis som erhållits av Capital Jury Project har visat att jurymedlemmar i huvudrättegångar i allmänhet inte förstår domarens instruktioner om de lagar som styr valet mellan att utdöma dödsstraff och livstidsstraff. Även när de förstår vägrar jurymedlemmar ofta att låta sig vägledas av lagen.


Effekten [av denna relativa brist på förståelse av lagen]... är att minska sannolikheten för att kapitaltilltalade kommer att dra nytta av skydden mot godtycke som är inbyggda i... lagen. Även om juryns beslut om fällande dom styrdes strikt av de relevanta juridiska kriterierna, finns det fortfarande en stor reservoar av fritt utrymme för skönsmässig bedömning: åklagarens beslut att väcka åtal för ett allvarligt eller mindre brott, domstolens beredvillighet att acceptera eller avslå en erkännande av skuld, juryns beslut att döma för andra gradens mord eller dråp snarare än kapitalmord, fastställandet av den tilltalades förnuft och guvernörens slutgiltiga nådbeslut, bland annat. Diskretion i det straffrättsliga systemet är oundviklig. Dödsstraffets historia i Amerika visar tydligt den sociala önskan att mildra dödsstraffets hårdhet genom att begränsa tillämpningsområdet för dess tillämpning.


Oavsett om det är uttryckligen tillåtet i lagar eller inte, har bedömningen av dömande varit det främsta verktyget för detta ändamål. Men när dömande omdöme används - som det alltför ofta har varit - för att döma de fattiga, de vänlösa, de outbildade, rasistiska minoriteterna och de föraktade, blir det orättvisa. Med tanke på sådana fakta krävde House of Delegates i American Bar Association inklusive 20 av 24 tidigare presidenter för ABA ett moratorium för alla avrättningar genom en omröstning i februari. Huset bedömde att det nuvarande systemet var "en slumpartad labyrint". orättvisa metoder. I sin undersökning av dödsstraffet i USA förstärkte International Commission of Jurists denna punkt. Trots de ansträngningar som gjorts under de senaste två decennierna sedan Gregg för att skydda administrationen av dödsstraffet från övergrepp, har de faktiska "konstitutionella felen som begåtts i statliga domstolar allvarligt undergrävt dödsstraffets legitimitet som straff för brott".


I American Law Institute ALI, den ledande oberoende organisationen i USA. producera vetenskapligt arbete för att förtydliga, modernisera och förbättra lagen, tog bort dödsstraffet från dess modellstrafflag. ALI, som skapade den moderna rättsliga ramen för dödsstraffet i , indikerade att straffet är så godtyckligt, fyllt med rasistiska och ekonomiska skillnader och oförmöget att säkerställa en högkvalitativ juridisk representation för fattiga kapitaltilltalade att det aldrig kan administreras rättvist. Eftertänksamma medborgare, som möjligen kan stödja det abstrakta begreppet dödsstraff, är skyldiga att fördöma det i praktiken. Till skillnad från alla andra straffrättsliga straff är dödsstraffet oåterkalleligt.


När markisen de Lafayette talade till den franska deputeradekammaren flera år efter att ha bevittnat den franska revolutionens överdrifter, sa markisen de Lafayette: "Jag kommer att be om avskaffande av dödsstraffet tills jag har visat mig ofelbarheten i mänskligt omdöme. Sedan , i detta land har det i genomsnitt förekommit mer än fyra fall varje år där en helt oskyldig person dömts för mord. Mängder av dessa personer dömdes till döden. I många fall kom en uppskov eller pendling bara timmar, eller till och med minuter, innan den planerade exekveringen.


Dessa felaktiga övertygelser har förekommit i praktiskt taget varje jurisdiktion från ena änden av nationen till den andra. De har inte heller minskat de senaste åren, trots de nya dödsstraffstadgarna som godkänts av Högsta domstolen. Oroväckande, och alltmer, visar en stor mängd bevis från den moderna eran att oskyldiga människor ofta döms för brott – inklusive kapitalbrott – och att några har avrättats. Han dömdes till stor del baserat på ögonvittnesvittnesmål från baksidan av en polisbil på en svagt upplyst tomt nära brottsplatsen. Detta urval av galna och godtyckliga oskuldsbestämningar talar också direkt till den oupphörliga oro över att det finns många fler oskyldiga människor på dödsdömen över hela landet – såväl som som har avrättats.


Flera faktorer som ses i ovanstående urval av fall hjälper till att förklara varför rättssystemet inte kan garantera att rättvisan aldrig kommer att missfalla: överivrig åtal, felaktiga eller menade vittnesmål, ras, felaktigt polisarbete, påtvingade erkännanden, den tilltalades tidigare brottsregister, oduglig och under- försvarsadvokat med resurser, till synes avgörande indicier och påtryckningar från samhället för en fällande dom, bland annat. Och när systemet går fel är det ofta frivilliga utanför det straffrättsliga systemet – journalister till exempel – som rättar till felen, inte polisen eller åklagaren.


Att behålla dödsstraffet inför systemets påvisbara misslyckanden är oacceptabelt, särskilt eftersom det inte finns några starka överordnade skäl att gynna dödsstraffet. Fångar avrättas i USA med någon av fem metoder; i några få jurisdiktioner får fången välja vilken han eller hon föredrar:. Det traditionella sättet för avrättning, hängande , är ett alternativ som fortfarande finns tillgängligt i Delaware, New Hampshire och Washington. Döden på galgen är lätt att knäcka: Om droppen är för kort kommer det att inträffa en långsam och plågsam död genom strypning.


Om droppen är för lång kommer huvudet att slitas av. Två delstater, Idaho och Utah, godkänner fortfarande skjutningsgruppen. Fången är fastspänd i en stol och klädd i huva. Ett mål är fäst vid bröstet. Fem skyttar, en med blank, siktar och skjuter. Under hela 1900-talet har elchok varit den mest använda formen av avrättning i detta land och används fortfarande i elva stater, även om dödlig injektion är den primära metoden för avrättning. Den dömde fången leds – eller dras – in i dödskammaren, spänns fast i stolen och elektroder fästs på huvud och ben.


När strömbrytaren trycks på anstränger sig kroppen och skakar när spänningen höjs och sänks. Ofta stiger rök upp från huvudet. Det finns den fruktansvärda lukten av brinnande kött. Ingen vet hur länge elektricerade individer behåller medvetandet. I , beskrevs elstöten av John Evans i Alabama av ett ögonvittne enligt följande:. det första rycket av volt elektricitet passerade genom Mr. Evans kropp. Det varade i trettio sekunder. Gnistor och lågor utbröt ... från elektroden som var bunden till Mr. Evans vänstra ben. Hans kropp smällde mot remmarna som höll honom i den elektriska stolen och hans näve knöt permanent. Elektroden sprack tydligen från remmen som höll den på plats.


En stor bloss av gråaktig rök och gnistor strömmade ut under huven som täckte Mr. Evans ansikte. En överväldigande stank av bränt kött och kläder började genomsyra vittnesrummet. Två läkare undersökte Mr. Evans och förklarade att han inte var död. Evans fick en andra trettio sekunders stöt av elektricitet. Stanken av brinnande kött var illamående. Mer rök kom från hans ben och huvud. Återigen undersökte läkarna Mr. Vid den tiden bad jag fängelsekommissarie, som kommunicerade på en öppen telefonlinje till guvernör George Wallace, att ge nåd med motiveringen att Mr. Evans utsattes för grym och ovanlig bestraffning. Begäran … avslogs. Klockan förklarade läkarna honom död. Avrättningen av John Evans tog fjorton minuter. Införandet av gaskammaren var ett försök att förbättra elstöten.


I denna avrättningsmetod är fången fastspänd i en stol med en behållare med svavelsyra under. Kammaren försluts och cyanid släpps ner i syran för att bilda en dödlig gas. Avrättning genom kvävning i den dödliga gaskammaren har inte avskaffats men dödlig injektion fungerar som den primära metoden i stater som fortfarande tillåter det. I en panel av domare på 9th Circuit Court of Appeals i Kalifornien, där gaskammaren har använts sedan beslutade att denna metod är en "grym och ovanlig straff. Högsta domstolens domare John Paul Stevens:. Några sekunder senare tittade han igen åt mig. Hans ansikte var rött och förvrängt som om han försökte kämpa sig igenom en enorm smärta. Hans mun var sammanpressad och hans käke var hårt knuten.


Don tog sedan flera snabba klunkar av ångorna. Hans ansikte och kropp blev djupt röda och venerna i tinningen och halsen började bukta ut tills jag trodde att de kunde explodera. Efter ungefär en minut lutade Dons ansikte delvis framåt, men han var fortfarande vid medvetande. Med några sekunders mellanrum fortsatte han att suga i sig. Han darrade okontrollerat och hans kropp var fylld av spasmer. Hans huvud fortsatte att smälla tillbaka. Hans händer var knutna. Vid denna tidpunkt började musklerna längs Dons vänstra arm och rygg rycka i en vågliknande rörelse under hans hud. Spott dreglade från hans mun. Ungefär två minuter senare fick vi veta av en fängelsetjänsteman att avrättningen var klar. Tingsrätten, S.


Det senaste sättet att utdöma dödsstraffet, som antagits i lag av mer än 30 stater, är dödlig injektion, som först användes i Texas. Det är lätt att överdriva denna metods humanitet och effektivitet; man kan inte veta om dödlig injektion verkligen är smärtfri och det finns bevis för att det inte är det. Som U. Hovrätten konstaterade att det finns "väsentliga och okontroverterade bevis ... att avrättning med dödlig injektion utgör en allvarlig risk för grym, utdragen död ... Även ett litet fel i dosering eller administrering kan lämna en fånge vid medvetande men förlamad medan han dör, ett kännande vittne till hans eller hennes egen kvävning.


Heckler, F. Dess faner av anständighet och subtila analogi med livräddande medicinsk praxis gör utan tvekan dödande genom dödlig injektion mer acceptabelt för allmänheten. Journalisten Susan Blaustein, som reagerar på att ha sett en avrättning i Texas, kommenterar:. Inte heller utförs avrättning med dödlig injektion alltid smidigt som planerat. I "myndigheterna stack upprepade gånger nålar i ... Stephen Morin, när de hade problem med att hitta en användbar ven eftersom han hade varit en drogmissbrukare. Även om U. Högsta domstolen har slagit fast att den nuvarande metoden för dödlig injektion som används är konstitutionell, flera personer har lidit på grund av denna form av avrättning. I Ohio utsattes Rommel Broom för 18 försök att hitta en ven så att han kunde dödas genom en dödlig injektion.


Processen att försöka avrätta honom tog över två timmar. Till sist var guvernören tvungen att stoppa avrättningen och ge den intagne en veckas uppskov. Han var inte heller den enda fången i Ohio som blev så misshandlad. Staten hade ändrat sitt injektionsprotokoll för att använda ett enda läkemedel, propofol, som förespråkare säger orsakar svår smärta vid injektion. Även om liknande processer pågår i andra stater, [15] har inte alla protokollbaserade utmaningar lyckats; i Texas och Oklahoma har avrättningarna fortsatt trots frågor om potentiell grymhet med dödlig injektion och typen eller antalet kemikalier som används. Food and Drug Administration FDA – är nu föremål för federala rättstvister som kan påverka legitimiteten för det amerikanska dödsstraffsystemet.


De flesta som har observerat en avrättning är förskräckta och avsky. I mitt ansikte kunde han se fasan över sin egen död. Avsky mot skyldigheten att övervaka och bevittna avrättningar är en anledning till att så många fångvårdare – hur osentimentala de än är om brott och brottslingar – är motståndare till dödsstraff. Don Cabana, som övervakade flera avrättningar i Missouri och Mississippi reflekterar över sitt humör precis innan han bevittnade en avrättning i gaskammaren:. Det har sagts att män på dödscell är omänskliga, kallblodiga mördare. Men när jag stod och såg en sörjande mamma lämna sin son för sista gången, ifrågasatte jag hur den elaka verksamheten med avrättningar skulle vara den stora utjämnaren...


Den "sista milen" verkade vara en evighet, varje steg en smärtsam påminnelse om vad som väntade i slutet av promenaden. Var var den kallblodiga mördaren, undrade jag, när vi närmade oss dörren till nattens cell. Jag hade letat efter den mannen förut... och jag hade fortfarande inte hittat honom - jag såg, i mitt grepp, bara ett skrämt barn. Jag vill inte göra det här längre. De gör sitt bästa för att utföra det omöjliga och omänskliga jobb som staten har anklagat dem för. Vi som har deltagit i avrättningar lider ofta av något som liknar posttraumatisk stress. Många vänder sig till alkohol och droger. För vissa individer verkar dock avrättningar vädja till konstiga, avvikande impulser och ge utlopp för sadistiska drifter.


Vaktmästare Lewis Lawes från Sing Sing-fängelset i New York skrev om de många förfrågningar han fick om att titta på elchocker och berättade att när jobbet som bödel blev ledigt. Offentliga avrättningar var vanliga i detta land under 1800- och början av 1900-talet. En av de sista inträffade i Kentucky, när 20 människor samlades för att titta på hängningen av en ung afroamerikansk man. Teeters, i Journal of the Lancaster County Historical Society Glädjen i brutalitet, smärta, våld och död kan alltid vara med oss. Men visst måste vi dra slutsatsen att det är bäst att lagen inte uppmuntrar sådana impulser. När regeringen sanktionerar, befaller och ceremoniellt utför avrättningen av en fånge, ger det stöd åt denna destruktiva sida av den mänskliga naturen.


För mer än två århundraden sedan hävdade den italienska juristen Cesare Beccaria i sin mycket inflytelserika avhandling om brott och straff: "Dödsstraffet kan inte vara användbart, på grund av det exempel på barbari som det ger män. Sådana metoder är till sin natur grymma och kommer alltid att håna försöket att dölja dem i rättvisa. Som högsta domstolens domare Arthur J. Goldberg skrev: "Statens avsiktliga institutionaliserade tagande av mänskligt liv är den största tänkbara försämringen av den mänskliga personlighetens värdighet. Kapitalöverklaganden är inte bara kostsamma; de är också tidskrävande.


Den genomsnittliga dödsdömde väntar 12 år mellan dom och avrättning, och vissa sitter i väntan på sina avrättningar i dödsdömet i upp till 30 år. I isoleringscell är fångar ofta isolerade i 23 timmar varje dag utan tillgång till träning eller utbildningsprogram, fritidsaktiviteter eller regelbundna besök. Sådana tillstånd har visat sig provocera fram agitation, psykoser, vanföreställningar, paranoia och självdestruktivt beteende. När dödsdömda med framgång överklagar sina domar överförs de till den allmänna fångarbefolkningen, och när dödsdömda fritas släpps de omedelbart ut i samhället. Varken Death Row Syndrome eller Death Row Phenomenon har fått formellt erkännande från American Psychiatric Association eller American Psychological Association.


Death Row Syndrome fick internationellt erkännande under utlämningsförfarandet av Jens Soering, en tysk medborgare som arresterades i England och anklagades för att ha begått mord på amerikansk mark. Rättvisa, hävdas det ofta, kräver dödsstraff som den enda lämpliga vedergällningen för avskyvärda brott. Detta påstående tål dock ingen granskning. Till sin natur är allt straff vedergällande. Därför kan vilken legitimitet som än finns i straff som rättfärdig vedergällning i princip tillgodoses utan tillgripande av avrättningar. Dessutom skulle dödsstraffet kunna försvaras på snäva vedergällningsgrunder endast för brottet mord, och inte för något av de många andra brott som ofta har blivit föremål för detta straffsätt våldtäkt, kidnappning, spionage, förräderi, narkotikahandel.


Få försvarare av dödsstraffet är villiga att konsekvent begränsa sig till den snäva räckvidd som vedergällningen ger.

No comments:

Post a Comment